LÆS OM KORNSORTERNE

ØLANDSHVEDE

RUG 

SPELT

SE KONTROLRAPPORT

NYMALET MEL FRA LÆSØ

Mel er levende! Især når det er nymalet. Nymalet mel er let og luftigt og har et højere indhold af vitaminer og aromastoffer. Det giver optimal bageevne og smag. Derfor har vi i Storhaven indrettet et "mølleri" med to elektriske stenkværne, hvor vi løbende maler mel, så der altid står frisk mel på hylderne. 

Kornet dyrkes uden sprøjtemidler, og så vidt muligt på Læsømarker. I år er ølandshveden og rugen dyrket på Læsø, mens spelten købes som hele kerner af Aurion. 

STUBMØLLEN

Stubmøllen er Storhavens kendemærke.  Vi maler kun mel på stubmøllen for sjov. Den er bygget i 2008 efter tegninger af en original stubmølle, der stod mellem Storhavegård og nabogården mod øst. Den originale mølle står udstillet på Frilandsmuseet i dag. 

Melet du finder i butikken er malet på elektrisk stenkværn i vores lille "mølleri". Vi maler mel flere gange om ugen, så du altid kan finde nymalet mel på hylderne.

 

ØLANDSHVEDE

Ølandshveden dyrkes på Læsø af Lars Olen i Tørkeriet på den sydlige del af øen. Det dyrkes som vårhvede, hvilket vil sige at det sås i foråret og høstes samme sommer.Ølandshvede har bedre bageevne, især fordi indholdet af protein er højere. I år var proteinindholdet hele 14,3 %.

Melet er malet med alle skaldele. Det giver en mørkere mel, end hvis kernerne havde været afskallede. Hvedens næringsrige og velsmagende kim er også bevaret i melet - også selvom du ikke vælger fuldkorn. 

RUG

Rugen er dyrket på Læsø af Morten Pihler. 

I norden elsker vi mørke, mættende brød. Vores rugmel giver dig et perfekt udgangspunkt for at bage rugbrød, der smager som da mor lavede dem.

Fuldkorns rugmel er basen for ethvert rigtigt rugbrød.

Knækkede rugkerner giver brødet bid og struktur.

 

Spelt er en gammel kornsort, der er i familie med hvede. Den har været på vej ud af historien. Ved overgangen til det intensive landbrug blev spelt fravalgt, da udbyttet i kilogram kerne pr. hektar var mindre end hos nogle af de nye, højtydende hvedetyper.

Fuldkorns Speltmel giver brødet smag og kraft.

Tips til bagning med spelt: Den ligner meget hvede, men har dog knap så stram en glutenstruktur. Det er typisk for spelt, at den bliver blødere jo længere tid den æltes. Brødet bliver let tørt, hvis man laver dejen for fast. Derfor fås det bedste speltbrød af en blød dej bagt i form. Dejen skal være så blød, at den ikke kan slås op, men ikke så blød, at den skal hældes i formen.

Vi køber hel spelt af Aurion, og maler det selv, så du kan få nymalet speltmel på Læsø. Grunden til samarbejdet er, at spelt kræver specielle maskiner til afskalning. Det er den eneste af vores kornsorter, der ikke dyrkes på Læsø.